ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ-ΝΥΜΦΑΙΟ ΙΛΛΥΡΙΑ (Αλβανία)

ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ-ΝΥΜΦΑΙΟ 
ΙΛΛΥΡΙΑ (Αλβανία) 
 
Η Απολλωνία,πήρε το όνομά της προς τιμή του θεού ΑΠΟΛΛΩΝΑ ήταν ο δεύτερος ελληνικός οικισμός που ιδρύθηκε στην ηπειρωτική χώρα της Ιλλυρίας μετά την Επίδαμνο.
Κατά το Στράβωνα ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα Π. σε λόφο κοντά στη θάλασσα και κοντά στον ποταμό Αώο από Κορίνθιους και Κερκυραίους, ενώ ο Απολλόδωρος στη «Βιβλιοθήκη», αναφέρει πως ιδρύθηκε από τους αργοναύτες ήδη από τα προϊστορικά χρόνια.
 
Είναι γνωστή επίσης ως «Απολλωνία η Ηπειρωτική» και ως «Απολλωνία ή προς Επίδαμνον».
Επίσης ο Αριστοτέλης επαινεί το δημοκρατικό της πολίτευμα. Κατά το 229 Π. υποτάχθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και κατά την βυζαντινή εποχή καταλήφθηκε από τον Κωνσταντίνο τον Πορφυρογέννητο και συμπεριλήφθηκε στο Θέμα του Δυρραχίου.
 
 
Το λιμάνι της Απολλωνίας μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι 100 πλοία.
Η τοποθεσία θεωρείται ότι βρίσκεται στο νότιο όριο ενός οικισμού αυτοχθόνων Ιλλυρίων.
Αυτή η στρατηγική θέση, που ελέγχει τη γύρω εύφορη πεδιάδα, επέτρεψε την επικοινωνία με το παράκτιο τμήμα της περιοχής.
Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έδειξαν ότι η πόλη έφτασε στο αποκορύφωμά της γύρω στον 4ο και 3ο αιώνα π. με περίπου 60.000 κατοίκους να ζουν μέσα στα όρια της πόλης.
Στις αρχές του 3ου αιώνα Μ.,η Απολλωνία καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά.
Μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, η πόλη είχε σε μεγάλο βαθμό ερημωθεί,φιλοξενώντας μόνο μια μικρή "χριστιανική κοινότητα".
 
Αν και μέχρι σήμερα έχει ανασκαφεί "μόνο το 10%" της πόλης, τα ερείπια της Απολλωνίας είναι εντυπωσιακά, καλύπτοντας έκταση 2 km².
Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν σε μια ποικιλία από εντυπωσιακά μνημεία, ανάμεσά τους ένα Βουλευτήριο που χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης του συμβουλίου της πόλης· ένα Ωδείο που φιλοξενούσε πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις· ένα Θέατρο που χτίστηκε τον 3ο αιώνα Π. και μπορούσε να φιλοξενήσει 10.000 άτομα· μια μεγάλη Στοά που χτίστηκε τον 4ο αιώνα Π., καθώς και ένα ορθογώνιο Νυμφαίο (μνημείο αφιερωμένο στις Νύμφες) που χτίστηκε στα μέσα του 3ου αιώνα Π., το οποίο είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο μνημείο της Απολλωνίας.
 
Είναι ένας βράχος που εκπέμπει πυρ.
Παρακάτω υπάρχουν πηγές που ρέουν ζεστό νερό και άσφαλτο … η άσφαλτος πηγάζει από έναν γειτονικό λόφο: τα μέρη που ανασκάπτονται αντικαθίστανται από φρέσκο χώμα, το οποίο με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε άσφαλτο.
"Βρίσκεται σε απόσταση 12χλμ από το Φιέρι στη σημερινή Αλβανία"
 
 
 

 

ΠΗΓΗ 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια